keskiviikkona

erilaisuuden leima voidaan tuottaa kenelle tahansaLuin taas yksi päivä kirjaa kiusaamisesta. Nyt noita kirjoja kyllä kirjoitetaan ja aihetta otetaan esille. Tällaista kirjaa luin: Päivi Hamarus: Koulukiusaaminen.

Otin siitä muutamia itselleni uusia ajatuksia.

- miten yhteisö edistää tai estää kiusaamisen syntymistä ja kehittymistä
- kiusaaminen on yhteisöllinen ilmiö, jossa kiusaaja hakee kiusaamisen kautta valtaa, asemaa ja suosiota.
- kiusaamisessa toiseutta tai erilaisuutta tuotetaan luomalla kiusatulle tietynlainen maine
- erilaisuuden leima voidaan periaatteessa tuottaa miltei jokaiselle yhteisön jäsenelle; kaikkihan me olemme erilaisia
- kun kiusattu ymmärtää, että kiusaamisessa ei ole oikeastikaan kysymys hänen erilaisuudestaan, hän ei ajattele, että kiusaamisen syy on hänessä ja hänen erilaisuudessaan, eikä muodosta minäkuvaansa sitä kautta

Mua nimittäin vieläkin ärsyttää ajatus, että kiusaaminen olisi kiusatun vika. En todellakaan usko siihen. Ja ainakin yhtä kiusattua kun kuunteli, niin hän sanoi olevansa esillä ja rohkea. Hän taas olisi halunnut hukkua massaan.

Tulee mieleen, että sitä joutuu kiusatuksi sattumalta. Kiusaaja kokeilee, ärsyyntyykö sitä hänen temppuihinsa ja jos reagoi väärällä tavalla ja muut lähellä olevat lähtevät mukaan, niin sitä joutuu kiusatuksi. Niin yksinkertaista se on. Ei siihen muuta tarvita.


Tähän asti olen päässyt tässä kiusaamisasiassa. Vielä on paljon käsiteltävää ja vihattavaa ja anteeksiannettavaa. No, sentään nykyään pystyn lukemaan tuosta asiasta.

3 kommenttia:

Rita kirjoitti...

Hyvä kun otat tätä asiaa esille. Eipä aikaakaan kun koulut taas alkavat.

Jos minua joku asia risoo kiusaamisessa niin se on uhrin syyllistäminen!

Nan kirjoitti...

Niin, en minäkään ymmärrä, miksi kiusaamistapauksissa syylliseksi (tavalla tai toisella) yritetään osoittaa kiusattu. Kiusaajahan yleensä pääsee vähällä, mutta kiusatun koko elämä voi mennä sekaisin.

En ymmärrä sitäkään, mikä saa ns. normaalit ihmiset menemään mukaan kiusaamiseen käytöksellään. Eivätkö he tajua, mitä he tekevät? Eivätkö he pysty käsittämään, mitä he tukevat sillä, että he haluavat itselleen sosiaalista hyväksyntää? Omituista on ihmisen sosiaalinen käyttäytyminen.

Minuakin kiinnostaisi lukea aiheeseen liittyviä kirjoja.

Yvioon kirjoitti...

Rita, itselleni tämä asia on tärkeä ja hyvä, jos näistä ajatuksistani ja lukemistani kirjoista on muillekin jotakin hyötyä.

Niin, eipä nuo kiusaamisasiat syyllistämällä uhri mihinkään katoa tai tilanne parane.

Kun vaan löytäisivät keinon ehkäistä ja estää totaalisesti kiusaaminen.

Nan, mitä näitä kirjoja olen lukenut, niin niissä on näkynyt, että ihmiset pelkäävät puuttua kiusaamiseen. He pelkäävät, että itse joutuvat sitten kohteeksi.

Tosin jossakin oli, että jos alussa jo heti puututaan kiusaamiseen, niin koko kiusaamista ei tapahdu. Se näivettyy.

Uskoisin, että ihmiset eivät ajattele, mitä tekevät. Jos he tuntisivat empatiaa, niin ei kait he lähtisi kiusaamaan tai siihen sitten mukaankaan.

Ihmisen sosiaalinen käytös on kyllä välillä erikoista.

Nyt näitä kiusaamiseen liittyviä kirjoja jo löytyy kuten tämä Päivi Hamaruksen kirja ja olen kirjastossa törmännyt pariin muuhunkin.