sunnuntaina

Johtaako päättynyt parisuhde dementiaan....
Johtaako päättynyt parisuhde dementiaan?

- koko ajan ilman parisuhdetta elävät eivät sairastuneet kumppanin kanssa eläviä useammin dementiaan

- Arja Mäkinen: " Parisuhteella on riskinsä - eroaminen ja leskeytyminen altistavat dementialle". Linkki Arja Mäkisestä

- parisuhteeseen sisältyy haasteita, mutta sama pätee myös yksin asumiseen

- Arja Mäkinen teki väitöskirjan yksin asuvista perheettömistä naisista. Tutkimuksissa kävi ilmi, että yksin asuvat naiset näkevät tilanteensa haasteena, jossa suoriutuminen edellyttää monien ja tiedollisten valmiuksien hankkimista.

- yksin asuvan on pystyttävä itsenäiseen päätöksentekoon ja vastuunkantoon, koska puolison tukea ei ole saatavilla
- oltava myös päättäväinen, rohkea ja aloitteellinen

- koska eronneet ja lesket sairastuvat muita useammin dementiaan, estääkö jokin parisuhteeseen liittyvä tekijä sellaista kykyä kehittymästä, jolla voi suojautua dementialta

----- ----- ------ ------

Tämä artikkeli herätti mussa monia ajatuksia. Alkuperäisestä jutusta kun jäi sellainen olo, että yksin eläminen, asuminen lisää riskiä sairastua dementiaan. Tuosta artikkelista taas tuli sellainen olo, että yksinasuminen on myös haasteellista ja siinä on myös omat hyvät puolensa.

Toisaalta taas tuosta jäi pois se, että aika monet eronneet ja lesket myös löytävät uuden kumppanin. Joten he eivät ole enää yksin. Tai jos asuu aikansa yksin ja oppii selviytymään yksin, niin eikö sitä ole samalla viivalla aina yksin asuneiden kanssa.

Tosin tuossa tutkimuksessa ei käsitelty aina yksin asuneita miehiä. Naisista on muutenkin sanottu, että he pärjäävät paremmin yksin.

(lisäyksenä vielä: Oli kiva löytää teksti, joka löytää itsellisen naisen elämästä jotakin positiivista. Sitä positiivisuutta kun tarvitsee joskus.)7 kommenttia:

Hannele miettii kirjoitti...

Yksinäiset poikamiehet kuolevat aikaisemmin..
Onnelliset avioparit terveempiä.

Täytyy valita. ,itä tutkimuksia lukee..

Elegia kirjoitti...

Olisi mielenkiintoista tietää, millä menetelmin tämä tutkimus on tehty. Itse en koskaan kokenut yksinelämää ja seurustelemattomuutta mitenkään hankalana tai haasteellisena.

En minä ainakaan ole henkisiltä kyvyiltäni muuttunut suhteen myötä. Olen siis edelleen itsenäinen ja osaan tehdä päätöksiä. Tosin meidän suhteemme ei perustukaan siihen, että pitää koko ajan kyhnätä yhdessä ja tehdä kaikki asiat yhdessä. Lupaa omiin menemisiinkään ei tarvitse kysellä, vaan tehdään, mitä halutaan. Ja koska rakastamme toisiamme, niin kunnoitamme toisiamme. :)

Elegia kirjoitti...

Olin niin innoissani tuosta tutkimuksesta, että unohgin sanoa, että nuo kuvasi ovat ihastuttavia!

Mikähän perhonen mahtaa olla kyseessä? Ei tule ainakaan minun mieleeni nyt lajia.

hanne kirjoitti...

Ihastuttavia ovat kuvasi perhossista ja höyhenestä..

varmasti hyvä parisuhde tai ihmissuhde yleensä antaa valoa, voimaa, elämänhalua...

Mutta huono suhde, alistamiseen, riippuvuuteen, pelkoon , tottumukseen jne..perustuva suhde tuskin kantaa ketään ...

ihmistä tuskin on tarkoitettu alun perin yksin eläjäksi...tarvitsemme toisiamme, yhteisöä, jakamista, liittymistä...

Yvioon kirjoitti...

Hannele miettii, tuossa väitöskirjassa ei oltu käsitelty miehiä ollenkaan. Tämä Arja Mäkinen on perheettömyystutkija.

Itseäni kiinnosti vain löytää jotakin positiivista yksin asumisesta. Aviopareista on paljon juttua.

Elegia, mulle taas tämä itsellinen elämä on ollut välillä haasteellista. Tosin tottuuhan tähän. Ja en tiedä, olisinko onnellisempi, jos asuisin toisen kanssa. No, menot voisi silloin jakaa. Yksin stressi vähemmän.

Kait tuossa oli tutkittu pitkään yksin olleita naisia. Jotkut olivat olleet ikänsä sinkkuja. Tuossa linkissä on juttua tuosta Arja Mäkisestä. Hänellä on joku kirjakin aiheesta.

Kiitos kuvakehuista. Itse ihastuin näihin perhosiin. Nimeä en voinut laittaa, kun en tiedä kummankaan lajia. Yritin kyllä etsiä.

hanne, kiitos kuvakehuista. Ja niin ei kait meitä ole yksineläjiksi tarkoitettukaan. Kaikille ei ole vaan annettu mahdollisuutta parisuhteeseen. Joskus vaan ei tapaa sopivaa. Ja on sitten löydettävä muita tekijöitä onnelliseen, tyytyväiseen elämään ja muita ihmissuhteita.

tia kirjoitti...

Huomasin tuon saman jutun. Noita tutkimuksia on niin monenmoisia, ei aina tiedä mihinkä uskoisi.

Hienoja kuvia sinulla.

Yvioon kirjoitti...

tia, ai huomasit säkin tuon jutun. Yleensä kun kehutaan vaan parisuhdetta ja pidetään sitä hyvänä asiana, mitä varmaan onkin. Halusin vaan löytää jotakin tästä yksinolemisestakin. Ja tuossa tutkimuksessa tuotiin samalle viivalle yksin asuvat ja parisuhteessa elävät.

Kiitos kuvakehuista.