maanantaina

testejä...


Muksuni kanssa juteltiin äskettäin. Hän haki työpaikkaa, johon oli psykologiset testit ja sai juuri äsken tulokset.
Olivat varmaan nuo testit vähän samanlaiset kuin itselläni aikoinaan. Siihen kuului ryhmätesti, kuviopäättelytesti, lauseen jatkamistesti tai vastata lauseeseen kyllä tai ei -testi. Testissä mitataan, miten tulee erilaisten ihmisten kanssa toimeen, loogista päättelykykyä, ongelmanratkaisukykyä ja kait myös kypsyyttä. Omani kesti kolme päivää ja muksullani puoli päivää.
Kun hain muutamaan oppilaitokseen, niin kävin myös pari kertaa testeissäkin. Tulokset olivat vaan vähän ristiriitaiset. Toisen mukaan sovin alalle ja toisen mukaan en, mutta tarvitsen kypsymistä.
Itse en ole joutunut testeihin, kun olen hakenut työpaikkaa, vaikka olenkin kuullut, että joihin paikkoihin noita testejä jo on.
Ehkä testeissä pitäisi olla jokin kohta, mikä mittaa, miten suhtautuu (mm. itseä ärsyttäviin) erilaisiin ihmisiin. Ja kestääkö erilaisuutta ja osaako toimia erilaisten ihmisten kanssa. Ja osaako ratkaista kinkkisiä tilanteita, jos pomo ei osaa.
Tai ehkä munkin pitäisi mennä koulutukseen, missä käsiteltäisiin ongelmanratkaisukykyä, ristiriitojen ennaltaehkäisyä tai ratkaisua. Tai miten olla toisaalta oma itsensä ja samalla oppia toimimaan ryhmässä.

11 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Kaunis ja selkeä tämä uusi pohjasi! Tekstien värejähän pääsee muuten muuttelemaan sieltä kirjasimet ja värit (fonts and colors) "ulkoasu"-välilehdellä. Siellä pääsee yksittäin vaihtelemaan mm. blogitekstien otsikon ja sivupalkin tekstin värit. :)

Ja testit... Hmm, on sitä ennenkin osattu palkata ihmisiä töihin ilman testejä. Minusta suurin osa testeistä on silkkaa potaskaa ja rahastusta. Työnantajat nyt on vaan saatu uskomaan, että kannattaa testata hakijoita (ja testifirman kassaan kilisee roposia).

Tarkoitan, että minusta parhaat testit tehdään henkilöä itseään varten, ei työnantajan pelkoja hälventämään.

Etenkin nuo kyllä/ei -testit, joiden pitäisi mitata ihmisen kykyä tulla toimeen toisten kanssa, ovat suoraan sanottuna mielestäni naurettavia. Kuka tahansa tietää, miten olisi järkevintä käyttäytyä - eli millaista vastausta siis odotetaan. Eri asia sitten on, kuka toimii käytännössä niin.

Elegia kirjoitti...

Oi, mikä kaunis yllätys odotti, kun tulin pois kommenteista! Todella ihastuttava tuo sinun uusi bannerisi!!!

Uuna kirjoitti...

Oih, nyt on hieno banneri ja pohja! Minäkö nyt sinua hätyytin, sorry, mutta kyllä näköjään kannatti. Vai miltä itsestäsi tuntuu.

Kyllikin Tarinoihin ei pääse esim. vuodatuksesta lainkaan enkä minäkään omalla osoitteellani. Vasta kun kirjaudun voimassa olevaan bloggeriin niin pääsen. Yksi ystävä kirjoitti ja vihjaisi, koska suosittelin hänelle sivua. Hän tykkäsi kovin, mutta ei voinut kommentoida.

Yvioon kirjoitti...

Elegia, kiitos. Tätä onkin mietitty ja kokeiltu varmaan monta tuntia, kun mieleistään on vaikea löytää. Ja halusin ensin oman pohjan ja sitten luovutin.

Olen noita asetuksia yrittänyt muutttaa, mutta en saanut kaikkia fonttien värejä muutettua. Sivupalkin tekstin väriä kyllä, mutta nämä kirjoitusten värit olen valinnut joka kerta erikseen, niin en saanut niitä kaikkia kerralla muutettua. Paljon on tässä bloggerissa vielä ihmeteltävää.

Niin no testeissä, kait yrittävät karsia epäsopivimpia hakijoita pois. Tosin nämä luonnehäiriöiset ovat parhaita noissa testeissä huijaamaan, joten ehkä eivät onnistu.

Tämä bannerin kuva on muokattuna ja en ollut laittanut sitä blogiini ennen ja taitaa sopia tähän kokonaisuuteen. Kiva kuulla, että on onnistunut.

Millan kirjoitti...

Upea pohja :-) Paljon edellistä selkeämpi. Ja ne testit ovat minunkin mielestäni pääosin potaskaa. Kertovat enemmän niiden laatijoista kuin täyttäjistä.

tia kirjoitti...

Hieno pohja sinulla täällä, olet taas ahkeroinut.

Testit hmm... taitavat olla pelkkää rahastusta ja joidenkin laiskuutta ja halua luistaa vaikeista päätöksistä, näin ajattelen ;-)

Susa kirjoitti...

Tosi kaunis tama uusi pohja!

Yvioon kirjoitti...

Uuna, kiva kuulla, että nyt hyvä. Meni tähän aikaakin. Sähän tästä tämän entisestä synkkyydestä mainitsit. Nyt pitäisi olla vähän valoisampi. Mutta edelleenkään en pysty olemaan vähemmän synkkä, kun on näitä ikäviä sattumuksia lähi-ihmisilläni.

Katsotaan, pystynkö jotakin tuolle kommenttiosuudelle Kyllikin tarinoissa. Omani tässä erilainen, vaikka bloggeri.

Millan, kiitos pohjakehuista. Itsekin pidän tästä. On vähän erilainen ja persoonallinen.

Joskus testit ovat ihan hauskoja tehdä ja nähdä, osuuko kuinka paljon oikeaan.

tia, niin tätä tuli kyllä etsittyä ja mietittyä. Uudelleen en vähään aikaan lähde.

Ehkä nuo testit ovat tätä nykyaikaa. Tarvitsee oman päätöksensa lisäksi jotakin tukevaa. Jotakin nuo testit kertovat, mutta ei kaikkea.

Yvioon kirjoitti...

Susa, kiitos. Menikin kauan ennen kuin tämän löysin. Laitan jossakin vaiheessa linkin, mistä tämän sain.

Hannelen paratiisi kirjoitti...

Niin, joskus olen ollut testeissä. Riippuu työstä. Jos istuskelee yksin, ei tarvitse niin paljon välittää ärsyttävistä erilaisista ihmisistä. Hyvä taito tietysti, jos vaikka uusia asiakkaita ottaa vastaan ;)

Yvioon kirjoitti...

Hannelen paratiisi, niin kait sitä asiakaspalvelutilanteissa enemmän tuota taitoa tarvitsee. Tosin nyt olen kyllä törmännyt hankalaan tyyppiin ja en ymmärrä häntä eikä hän ymmärrä mua, huh. Ehkä olisi pitänyt olla testi tuohon työpaikkaan.