lauantaina

nimimerkki vai oikea nimi...saako valita..


Tulin oikein kesken leffan tänne kirjoittamaan, kun olen oikeastaan järkyttynyt. Luin muista blogeista mm. Cecia Solmukohtia -blogissa http://celiceli.vuodatus.net/ tuosta nimettömänä kirjoittamisesta.

Olen seurannut Saaran blogissa kirjoittelua, kuinka lehdistö nakertaa yhä enemmän Blogistanian autonomiaa (Nimimerkkien joukkomurha?). Saara viittaa Julkisen sanan neuvoston vapauttavaan päätökseen, jonka mukaan Iltasanomat on menetellyt journalistisesti hyväksyttävällä tavalla siteeratessaan julkisella keskustelupalstalla julkaistua nettikirjoitusta ja julkaisemalla nimimerkin oikean nimen, vaikka ei ollut kysynyt lupaa nettikirjoittajalta.
Jotenkin tuntuu hirveältä, että joku lehti julkaisi mun blogista tekstejä ja laittaisi siihen vielä mun oikean nimen. Enkö siis itse saa päättää, kirjoitanko nimimerkin takaa ja eikö pitäisi kysyä lupa minkäänlaiseen lehteen lainaukseen. Tähänkö todella ollaan menossa, että netissä kirjoittelu on joillekin vapaata riistaa. Sitä voi vaan lainata, vääristellä ja vielä käyttää toisen oikeaa nimeä, vaikka haluaisikin pysyä nimettömänä.
Pitääkö tässä ruveta oikein tarkkaan miettimään, mitä kirjoittaa ja uskaltaako omista henkilökohtaisista asioistaan kirjoittaakaan. Etteivät sitten päädy lehtien palstoille tietämättäni. Kyllä mä sananvapauden ymmärrän ja muunkin vapauden, mutta silti kait lehden nyt pitäisi kysyä lupa.
Tosin itse kirjoitan nimimerkillä ja jos kirjoittaisin oikealla nimelläni, niin varmaan jättäisin joitakin asioita pois ja ehkä en kirjoittaisi omista asioistani niin vapaasti. Kyllä se kait jonkin verran rajoittaa, jos naamallaan ja nimellään kirjoittaa. Tai ainakin omalla kohdalla koen niin.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mistä ihmeestä ne sitten saa nimen selville? Voiko tavallisen ihmisen blogikirjoitukset olla edes niin kiinnostavia, että ne mitään lehteä kiinnostaisi? Eri asia nuo julkkikset, jotka puoliksi haluavatkin, että heistä kirjoitetaan.
Minä aion ainakin jatkaa ihan rauhassa, olen liian pieni ihminen, että todellinen minäni ketään kiinnostaisi. Salaperäisyys kiinnostaa enemmän.

Yvioon kirjoitti...

No toivottavasti eivät saa oikeaa nimeä mistään selville, leijonainen. Mutta kyllä tuollainen kuitenkin pistää miettimään.

Kyllä mä jatkan kirjoittelua ja kirjoitan aiheista, jotka mua kiinnostavat.

Oli tuohon Iltalehteen otetttu tältä blogilistalta joitakin ja kirjoitettu niistä. No, ei siinä ollut kuin kolme esimerkkiä, mutta tämä blogikirjoittelu kun on in tällä hetkellä.

Niin no toivotaan, ettei tavallisen ihmisen elämä tai kirjoitukset kiinnosta. Tai eivät lainaile ainakaan ilman lupaa.

Anonyymi kirjoitti...

En ollutkaan tästä tietoinen. Ihan törkeää meininkiä, sillä nyt mennään kyllä sopivaisuuden rajan yli. Tässä nähdään selkeästi, että joillakin on hämärtynyt pahasti käsitteet ja vähän muukin elämässä! Jos joku kirjoittaa anonyyminä tai nimimerkillä, sillä pitäisi olla jokaiselle itsestäänselvä viesti, vaan näköjään ei ole. Murheellista!

Omalla kohdallani jouduin pohtimaan tätä nimimerkin käyttöä, sillä blogilandiassa reissatessani olen nyt törmännyt muihinkin anonyymeihin riittoihin. En tiedä, ovatko kyseessä "oikeat riitat" vai jokunen "harhautusyritys". Hämäännyttävää, sillä joku kommentti saattaa mennä minun piikkiini, enkä itse ole tietoinen asiasta lainkaan. Eräänkin kommentin löysin blogista, jonne en koskaan ole kommentoinut mitään, mutta nimimerkistä voisi olettaa, että se saattaisi olla minun kommenttini!! :|
Tuli siitäkin löydöstä vähän epämiellyttävä olo. Ehkä lopetan kommentoinnin kokonaan, jos vielä teen näitä "löytöjä".

Hyvää sunnuntaita
t. korndorfin riitta :)

Yvioon kirjoitti...

Niin se taitaa olla tuolla lehtimaailmassa, riitta. Toivottavasti sentään kyselevät luvan, jos vielä tietävät oikean nimen. Itse käytän tässä nimimerkkiä ja vielä ainakin tuntuu paremmalta pitää tätä blogia nimimerkillä. Ja en haluaisi joitakin juttujani lehdestä lukea, varsinkaan, jos eivät edes lupaa kysy.

Niin no ei se varmaan kivalta tunnu, jos itse ei ole kommentoinut, mutta joku vaan luulee niin.

Toisaalta älä lopeta kommentointia, koska on kiva kuitenkin lukea niitä. Sehän pitää tämän omankin kirjoittamisen motivoituna. Huomaa, että joku lukee ja kommentoi.

tia kirjoitti...

Vähän aikaa niitä kiinnostaa tämä blogimaailma sitten unohtuu.
Ei ole kivaa jos pengotaan nimet selville.

Yvioon kirjoitti...

Pitänee toivoa, että tuo blogien lainailu on vain ohimenevä, tia. Ja etteivät yleensäottaen ala penkoa nimiä selville. Kait sitä pitää olla oikeus pysyä nimettömänä, jos kerran niin haluaa.

Ei tuolla treffipuolellakaan tarvitse omaa nimeään laittaa ja siellä sentää saatetaan johtaa harhaan ihan tahallaan. Ihme, etteivät siihen ole puuttuneet.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ystävällisistä sanoistasi.

Vaikeaa minunlaiseni suupaltin on pysyä täysin kommentoimattomana.
Päätin nyt niin, että en kommentoi niihin blogeihin, joihin en ole ennenkään kommentoinut. Jos sellaisissa blogeissa vilahtelee nimimerkkini, niin silloin asialla ovat muut tahot. He vastaavat sitten omista kirjoituksistaan, jos käyttävät muiden nimimerkkiä.
Kaikkia blogilandian kommenttilootia en voi vahtia.
Tästä samasta asiasta kirjoitin myös Luzernin Annen blogiin.

Sinun blogissasi on kiva vierailla ja mielelläni jätän jonkun viestin.
t. korndorfer :)

Taina kirjoitti...

Olen kanssasi samaa mieltä, että pitäisi olla oma vapaus päättää, kirjoittaako omalla nimellä tai nimimerkillä. Kiitos kommentista, haluan kyllä kannustaa sinua sinne harrastuspiiriin. Työttömänä tulee vähän ihmisaraksi, kun on enimmän aikaa omissa oloissaan, siksi olisi terveellistä pitää yllä harrastuksia, missä tapaa ihmisiä. Jokainen menee sinne itseään varten, hakemaan mielenvirkistystä ja uusia taitoja, ei sinne kukaan mene arvosteltavaksi. Rohkeasti vain mukaan.

Yvioon kirjoitti...

Kiitos kommentistasi, taina. Niin kait sitä vähän enemmän on omissa oloissaan. Pitää kait rohkaistua ja mennä johonkin ryhmään. Eipä ole vaan helppoa mulle, kun en ole oikein ryhmäihmisiä. Tai en kuulu ihan sellaisiin tavallisiin tallaajiin.

Mutta otan sanoistasi vaarin ja katson, jos löydän jonkin uuden harrastuksen.