lauantaina

tuulipuku se olla pitää ... tai ainakin joskus


Susa kulttuureja sekoitellen -blogissaan http://kulttuurejasekoitellen.blogspot.com/ ihmetteli tuulipuvun arkikäyttöä ja mietti eroja pukeutumisessa ja laittautumisessa Amerikan ja Suomen välillä. Ehdin jo Susan blogiinkin jotakin kirjoittaa, mutta laitan vielä tähänkin ajatukseni.
    • Korkokengät: itse en paljon käytä korkokenkiä, kun ovat ikävät jaloille ja sellaista mallia en ole löytänyt, joka olisi mukava ja naisellinen yhtä aikaa. Ja liikun aika ripeästi, mitä ei ole helppo tehdä korkokengät jalassa. Ja mun selkä ei tykkää eikä oikein enää jalatkaan. Niin ja olen vielä aika pitkä, niin korkokengissä olisin vielä pitempi.

    • Meikkaaminen: itse meikkaan ainakin töihin lähtiessä. Musta toimistossa kuuluu olla huoliteltu. Ja kun mulla on vielä mustat silmänaluset, niin meikkivoide on ainoa keino tuon väsyneen ulkonäön normalisoimiseen. Meikkaaminen on kait aika makukysymyskin Suomessa. No, sitten on vielä nämä naisen velvoitteet Suomessa. Pitää olla kodin hengetär ja samalla tehdä uraa. Aika raskas yhdistelmä. Ja jos on vielä lasten huolehtiminen sun muu, niin ehkä ei jaksa enää ajatella ulkonäköään tai koe sitä niin tärkeäksikään. Ainakin itse kun olin valvonut kolme kuukautta muksun koliikin takia, niin ulkonäköasiat eivät tulleet mieleen. Ja Suomessa ei kait ole tapana liikaa erottua massasta.

  • Hiukset: mulla on pitkät hiukset, mutta osaltaan sen takia, että en ole löytänyt hyvää kampaajaa ja osaltaan sen takia, että mulle kait sopii pitkät hiukset parhaiten. Ja suomalaiset hiukset on aika ohuet. Ehkä monet sen takia leikkaa ne lyhyeksi tai sitten ei haluta liikaa erottua.

  • Suhde: Joihinkin ihmisiin suhde vaikuttaa niin, että eivät enää välitä ulkoisesta olemuksestaan. Ehkä on liian väsynyt tai arki vie mennessään. Kyllä miehetkin voivat lihoa ja muuttua suhteen aikana. Itse taas huolehdin itsestäni enemmän suhteeessa kuin näin sinkkuna. Meikkaan kyllä, kun lähden kaupungille. Joskus viikonloppuisin on kiva vaan olla luomuna. Jonkinlaista rentoutumista sekin.

Tuulipukuun en osaa hirveästi ottaa kantaa, kun en itse edes omista sellaista. Ja jos omistaisin, niin käyttäisin sitä lähinnä lenkille mennessä tai maalla.

Tuossa alhaalla on vielä joitakin mielipiteitä tähän pukeutumisasiaan. Löysin ne netistä.


Suomalaiset pukeutuvat itseään varten.
Virolaiset pukeutuvat niin kuin pitää.
Suomalaisilla naisilla on mukavat kengät.
Virolaisilla naisilla on korkokengät.
Suomessa keski-ikäisetkin voivat pukeutua värikkäästi.
Virossa vain nuoret ja venäläiset käyttävät kirjavia vaatteita ja kirkkaita
värejä

Mukavuudenhalu on varmaan yks syy. Ja tiedän useita perheenäitejä, joiden vaaterahat menee kasvavien lasten vaatteisiin. Niille kun usein joutuu joka vuosi ostamaan kaikki vaatteet/kengät uusiks. Rahaa ei välttämättä enää riitä omiin uusiin vaatteisiin. Eikä se ehkä enää ole niin tärkeää. Monille kun on tärkeämpää käydä hoitamassa ylipäätään tärkeät asiat (pankki, kauppa, apteekki jne.) kuin se että miltä näyttää niitä hoitaessaan. Sitäpaitsi monet tuulipukuihmisetkin osaavat pukeutua tilanteen mukaan niin halutessaan. Myös asuinpaikka vaikuttaa. Kaupungissa miettii vähän enemmän mitä päälleen laittaa. Maalla kun teet lumityöt, sitten käyt välillä kaupassa ja palaat kantamaan pari sylillistä puita sisälle, niin eipä siinä paljon tyylikkäitä vaatteita tuu välillä vaihdeltua.

5 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

En huomannut tätä aiemmin, hyvä että vinkkasit asiasta, Yvonne!

Minusta(kaan) korkokengät eivät ole mikään naiseuden edellytys. Se on enemmänkin makuasia. Itse käytän korkkareita ja voin rehellisesti sanoa, että osasyy on siinä, että olen niin lyhyt ja toisaalta kyllähän minä niistä pidänkin. Kaikki housuni on myös mitoitettu sen mukaan, että on korkoa. Näin lyhyen on vaikea löytää sopivan pituisia housuja.

Sinulla on ihan terve asenne mielestäni näihin ulkoisiin seikkoihin. Ei naiseus ja yleensäkään ihmisyys ole siitä kiinni, miten itseään tällää. Jotkut tykkäävät tällätä enemmän, jotkut eivät – minusta kaikkien pitäisikin saada elellä tyylillään tässäkin asiassa ilman mitään ylimääräisiä leimaamisia tietynlaiseksi.

Minusta ainakin kuulostaa aika loukkaavalta, että esim. ihmisen, joka ei meikkaa tai käytä korkokenkiä, sanotaan olevan ei-kiinnostunut ulkonäöstään, naiseudestaan ja olemuksestaan. Mehän vain ilmaisemme itseämme eri tavalla. Eri asia tietty on, jos ei käy suihkussa eikä huolehdi hygieniasta jne.

*iTkUpiLLi* kirjoitti...

Mä olen kanssasi hyvin pitkälle samaa mieltä, ulkonäkö ei lopulta ole kuin pintaa, ihminen joka ei osaa katsoa pintaa syvemmälle on kyllä aika onneton.

Ja jokainen saa mielestäni pukeutua miten lystää. Mä joskus jaksoin paljon enemmän tälläytyä, mutta nykyisin en enää malta käyttää niin paljon aikaa siihen. Näyttäytymisen sijasta olen oppinut itse katselemaan enemmän ja nauttimaan enemmän elämästa. ;)

Katilein kirjoitti...

Minä tykkään laittaa itseäni ennen kuin lähden kotoa. En ole hyvä kuvataiteissa ja joskus ajattelenkin, että meikkaaminen on minun tapani purkaa luovuutta. Meikkaaminen on myös kivaa. en pidä siitä, että suomalaisia ja virolaisia naisia vertaillaan. Käyn aika säännöllisesti Tallinnassa eikä se ero nyt niin suuri ole... Rakastan korkokenkiä, mutta en niin paljoa, että niillä joka päivä klompsuttelisin. Olen kuitenkin onnistunut löytämään niin mukavia korkkareita, että välillä niitä tulee pidettyä.
Tärkeintä kai on olla siisti ja puhdas... jokainen toteuttakoot naiseuttaan omien voimavarojensa ja intressiensä pohjalta. Mutta tuulipuku.. minun päälläni voisi näkyä vain sienimetsässä.

Yvioon kirjoitti...

Elegia,laitoin tosiaan vielä tästä asiasta omaankin blogiin vähän mielipiteitä. En vain huomannut käsitellä naiseuden käsitettä yleensä.

Ja tämä on näköjään asia, joka voidaan nähdä niin eri tavalla. Ehkä tässä tulee jonkinmoisia kulttuurieroja esille.

Niin, itkupilli, kyllä laittautumiseen saa kulumaan liikaa aikaa. Itse tosin aika nopeasti laittaudun. Mun meikkaaminen on aika kevyttä ja luonnollista.

Ja on tosiaan kiva tehdä jotakin muuta. Ja olla välillä luomuna. Ja katsella ihmisia.

Totta on sekin, että kullakin on oma tyylinsä. Joten annetaan kaikkien kukkien kukkia. Tehköön kukin tavallaan. Sitä kait se vapaus on.

Yvioon kirjoitti...

Kiitos kommentista, katilein. Kirjoitettiin yhtäaikaa tätä kommenttia.

Mä tosiaan meikkaan jonkin verran, mutta siinäkin vaihtelee fiiliksien mukaan.

Löysin tuon virolais- ja suomalaisvertauksen netistä ja laitoin sen esille. Ehkä on jo vanhentunutta tietoa.

Tämä naiseuden ilmentäminen näköjään herättää ajatuksia. Hyvä niin.