perjantaina

itsetunnon aivoituksiaOlen ikäni ollut enemmän ja vähemmän epävarma itsestäni. Tiedä sitten mistä johtuu. Osuin Kuntoutussäätiön sivuille ja siinä oli juttua itsevarmuudesta.


- itseluottamus ei ole persoonallisuuden pysyvä piirre vaan vaihtelee tilanteen mukaan
- itseluottamus on siis sitä, kuinka hyvältä tuntuu missäkin tilanteessa

Musta on jännä ajatella, että ihminen ei ole itsevarma kaikilla osa-alueilla. Että sitä voi joissakin asioissa olla niin varma itsestään ja joissakin taas on niin epävarma.

- rajut pettymykset ja epäonnistumiset voivat järkyttää varmuutta
- itseluottamus ei ole portti onneen tästä taas tulee mulle mieleen, että ainakin itsevarmuus mahdollistaa onnelliseksi tulemisen. Uskoisin ainakin niin.

- itseluottamuksen kohentaminen:

- kirjoita ylös tilanteet, joilloin olet epävarma ja valmistaudu etukäteen niihin tilanteisiin
- keksi jossitteluun vastaukset

- keskity asiaan äläkä tarkkaile itseäsi, käännä huomio muualle, ajattele tekemistä
- kun on epävarma, niin silloin tarkkailee toimiaan toisella silmällä on muuten rasittavaa. Mulla ainakin on taipumus tarkkailla kaikkia ja kaikkia ja voi joskus tulkita väärinkin.

- muistele onnistumisia

- palauta mielee kertoja, jolloin olet onnistunut
Minulla oli kurkunpään tulehdus ja päätin lopulta mennä lääkäriin.

Sairaanhoitajan kysyessä ikääni sain juuri ja juuri kuiskatuksi:

"Neljäkymmentäyhdeksän."

"Ei huolta", hän kuiskasi takaisin. "Minä en kerro kenellekään". Lola P Bell

5 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Tuo on ihan asiaa, siis se ettei itseluottamus ja -varmuus ole välttämättä mitenkään kokonaisvaltaista.

Itse olen joissakin asioissa hyvin itsevarma, mutta sitten on asioita, joissa koen olevani epävarma.

Se, mitä itse yritän tehdä, on kohdata näitä asioita ja tilanteita, joissa olen epävarma ja sitä kautta sitten saada itseluottamusta.

Tosin nyt täytyy tunnustaa, että viime aikoina en ole tehnyt yhtään mitään, mutta siis ajattelen niin, että itseään voi kannustaa ja siten myös sitä itsevarmuutta pyrkiä kasvattamaan niissäkin asioissa, joissa kokee olevansa epävarma.

Minusta on hyvä asia, että tällainen kahtiajakoisuus tuodaan esille. Ei se ole niin, että ihminen joko on tai ei ole itsevarma. Se on paljon monisyisempi asia.

Hallatar kirjoitti...

Kuten Elegia kirjoottaa kirjoitat sie asiaa.
Joskus vaan jotkut suuret mullistykset ja eoöonnistumiset lannistavat niin, ettei saa enää omaa itsetuntoaan esille...

Yvioon kirjoitti...

Elegia, niin olen itsekin tosiaan kokenut, että joissakin asioissa olen varmempi kuin toisissa.

Jotkut ihmiset vaan antavat sen kuvan, että ovat varmoja lähes kaikessa. Mutta ehkä se on vaan sitä kuvaa. Ehkä todellisuus on erilainen.

Musta tuo linkki on mielenkiintoinen. Muutenkin tämä teema, itseluottamus, tulee välillä mieleen. Töissä kun olen epävarma ja tietysti nuo omituisset ihmiset eivät ainakaan mun oloa paranna. Omituisia vaan ovat.

Joskus ajattelin, että ei voi tehdä mitään itseluottamuksensa parantamiseksi. Sen takia on hyvä huomata, että itseluottamusta voi parantaa. Ja tietty, jos oppii jonkin asian paremmin tekemään tai uusia taitoja, niin sitä tulee monipuolisemmaksi. ja varsinkin niissä asioissa, joissa on ollut epävarma. Näköjään hyvät kokemukset auttavat tässäkin asiassa.

hallatar, niinhän nuo kokemukset voivat tehdä. Sitä on vaikea silloin uskoa itseensä tai mahdollisuuksia oppia uusia asioita. Joskus olen jumissa ja en keksi ulospääsyä.

Kait se on vaan yritettävä ja jostakin löydettävä uskoa, että joskus luottaa itseensä ja voi tehdä asioita, joita ei olisi ennen uskaltanut.

Halaus sulle takaisin. :)

tia kirjoitti...

Toiset osaavat vain hyvin näytellä sitä itsevarmuutta. Hyviä neuvoja ja kun harjoittelee niitä, myös muistaa mitä neuvoja on lukenut kun tilanteita tulee eteen. On myös hyvä neuvo muistella niitä onnistuneita hetkiä.

Yvioon kirjoitti...

tia, tuo on totta. Toiset ehkä esittävät varmenpaa kuin mitä ovat. No, työelämässä olisi joskus oltava varmempi. Tosin en osaa sitäkään.

Itselleni oli löytö tuosta se, että itseluottamusta voi parantaa ja se ei ole persoonallisuuden piirre. Että tavallaan ympäristö muovaa sitä.