lauantaina

Sivistyneen kanssa on helppo olla...Luin lehtiä ja aina silloin tällöin löytää jonkun mielenkiintoisen artikkelin. Gloriassa oli juttua sivistyksestä.
Eero Ojanen on kirjoittanut kirjan "Sivistyksen filosofia" ja hän pitää sivistystä asenteena, tapana suhtautua maailmaan ja elämään.
Poimintoja artikkelista:
Sivistys on sitä, että tietää niin paljon, että pystyy olemaan avarakatseinen ja suhtautumaan huumorilla. Kuulostaapa hyvältä. Sitten mäkin haluan olla sivistynyt.
Sivistys on sekä sielullista ja henkisen pääoman hyvää, jota ihminen voi kartuttaa opiskelemalla, havainnoimalla ja tutkimalla tarkoin kahta edellistä. Jarkko Martikainen
Lappalaisen mielestä historia antaa erinomaisen pohjan sivistykselle.
Ensin kirjaviisautta, sitten tiedon pitää olla laaja-alaista ja sitten sivistykseen liittyy siivo käytös, tahto ja taito kohdella läheisiään hyvin ja ajatella ihmiskunnasta lempeästi ja suvaitsevasti.
Heli Laaksonen
Sivistyminen vaatii aikaa, jota meillä nykyihmisillä ei juuri ole. Ja kukaan ei ole syntyjään sivistynyt.
Fanaatikko tai yksisilmäinen fundamentalisti ei ole sivistynyt ihminen.
Ehkä juuri se, että ajattelee olevansa sivistyksen näkökulmasta keskeneräinen eikä ota itseään liian vakavasti, ovat oikean sivistyksen merkkejä.
Sivistys vaikuttaa mielenkiintoiselta asialta, asialta jota mäkin haluaisin oppia. Se kun ei synny itsestään. Lukeminen kait auttaa sivistymään ja eri asioiden ymmärtäminen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno postaus, mielenkiintoinen aihe ja hyvää taustatietoa. Minäkin haluan sivistyneeksi. Eli lukemaan ja sitten avaralla katseella ympäristöön.

Yvioon kirjoitti...

Uuna, kiitos. Mua kiinnostaa tuo sivistys ja hyvin se oli koottuna tuohon lehteen.

Mutta hienosti siinä oli myös sanottu, että sydämen sivistystä tarvitaan myös ja ilman sellaista muiden ihmisten hyväksyntää, ei voi olla sivistynyt.

Niin, nyt vaan lukemaan ja opiskelemaan.